Teatrul – hrană pentru suflet

Pe 27 martie, Amfiteatrul ” Radu Beligan” al Școlii Gimnaziale ”Al. I. Cuza” Bacău a găzduit, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, evenimentul intitulat ” Teatrul – hrană pentru suflet”, având ca invitați pe doamna Mihaela Murafa, actriță, regizor și scenarist și cei doi elevi ai cursului său de teatru, Ioana Marcu, elevă a Școlii Gimnaziale ”Al. I. Cuza” și Theodor Paris, elev al Școlii Gimnaziale “Mihai Drăgan”.

Amfiteatrul, care poartă numele marelui actor Radu Beligan, și-a primit publicul format din elevii claselor a IV-a B, a V-a A, B și  C, a VI-a C și D și a VII-a E și C îmbrăcați de sărbătoare, în costume populare. La deschidere s-a păstrat un moment de reculegere în memoria actriței teatrului băcăuan, Ioana Ene, care în urmă cu o săptămână și-a încheiat călătoria pe Pământ.

Apoi invitata de onoare, doamna Mihaela Murafa, a făcut o incursiune în istoria teatrului mondial și românesc, subliniind importanța teatrului în viața noastră, dialogând cu spectatorii, exemplificând prin creații actoricești dar și cu o povestioară demnă de reținut: “În fiecare dintre noi exista doi lupi, unul al răului, care este de fapt, furia, minciuna, răutatea, invidia, violenta, superioritatea, inferioritatea și altul al binelui, care este bunătatea, adevărul, iubirea, pacea, liniștea, modestia și generozitatea. Între cei doi lupi se dă o luptă cruntă. Cine credeți că va câștiga? Bineînțeles, cel care va fi hrănit.”

A continuat cu prezentarea volumului sau de teatru ” Vise pe hârtii pentru suflete zglobii”, după care, cei doi elevi, Ioana Marcu și Theodor Paris, au jucat un spectacol-colaj, adaptare după cartea doamnei Mihaela Murafa.

La final, actrița i-a îndemnat pe micii spectatori să continue să iubească teatrul, bucuriile vieții , fiecare plecând cu sufletul mai ” hrănit”, iar unii dintre ei și cu “Vise pe hârtii pentru suflete zglobii”.

Activitatea a fost coordonată de membrii catedrei de limba și literatura română: profesor Ionela Manolachi, profesor Tatiana Dâlcu, profesor Angelica Rusu și profesor Roxana  Soțu în colaborare cu  doamna Hurjui Păunița, profesor de religie ortodoxă și doamna Anca Altiparmac, profesor de arte plastice.