Pe data de 09 octombrie 2015, ZIUA COMEMORĂRII HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA, elevii participanți la concursurile „Memoria Holocaustului”, “Democrație și toleranță” și “Jurnalul Annei Frank” au avut expuse diplomele obținute la aceste competiții și lucrările lor conținând desene, colaje, fotomontaje și fotografii sugestive pentru această temă, realizate în decursul anilor, în perioada 2011-2015.
Expoziția coordonată de profesor Pascu Camelia cuprinde patru panouri din cele șase existente. Această activitate este inclusă în programul Proiectului de parteneriat educațional “Holocaustul – drama secolului al XX-lea” (2015-2019).
Acest proiect este reluat, pentru a cincea oară, începând din anul 2006, fiind coordonat de profesor Pascu Camelia.
‘’În timp ce deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța se afla in plină desfășurare, autoritățile antonesciene iau hotărârea ca începând cu data de 9 octombrie 1941 să purceadă și la deportarea evreilor din Bucovina de Sud (fostele județe Suceava, Câmpulung și Rădăuți)” scrie Marcu Rozen în lucrarea “Holocaust sub guvernarea Antonescu”.
Această istorie neagră și dureroasă trebuie cunoscută temeinic, pentru ca niciodată asemenea atrocități să nu se mai repete.
Participările la concursuri, expozițiile tematice și comemorative sub genericul “Memoria Holocaustului” și multe alte activități determină elevii să aprofundeze la modul cel mai serios tematica Holocaustului și să își formeze o atitudine corectă cunoscând ce a reprezentat Holocaustul ca dramă a secolului al XX-lea și căreia i-au cazut victime milioane de oameni nevinovați.
Profesor Pascu Camelia