A TREIA MOBILITATE ERASMUS+

    Ultimele zile de octombrie au fost extrem de intense și pline de emoții pentru noi toți. Școala Cuza a găzduit a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +  „Bullying NOT in my school!”
Activitățile din cadrul acestei întâlniri s-au desfășurat în format fizic, în școală, cu elevii și  profesorii din Portugalia și Polonia și online cu elevii și  profesorii din Grecia si Turcia.
Scopul principal al acestei mobilități a fost  acela de a arăta cât de importantă este relația elev-profesor în crearea unei atmosfere pozitive în școală, acest lucru reducând implicit și incidența situațiilor de bullying. Echipa de proiect din România a pregătit o multitudine de activități, ateliere de lucru, dezbateri, jocuri sportive, vizite și schimburi de bune practici.

    Prima zi din cadrul acestei mobilități a adus multă bucurie și zâmbete pe holurile școlii și în sălile de clasă și a dat ocazia tuturor partenerilor să prezinte detalii despre școala, orașul și țara de origine!

    Ziua a doua din cadrul mobilității Erasmus + a fost dedicată ideii de cooperare și comunicare între toți partenerii implicați. Pentru început, toți elevii și profesorii prezenți (fizic și online) au participat cu entuziasm la jocul de intercunoaștere „Open the box-Let’s get to know each other!”. Pornind de la ideea Ritei Pierson-„Every kid needs a champion!”  a fost inițiată o dezbatere despre importanța construirii relațiilor dintre elevi și profesori, despre conexiunile pe care aceștia le pot construi și despre cât de benefică este crearea unui climat cald și pozitiv în școală. Ulterior a fost organizat atelierul de lucru „Power Team: students and teachers” în care echipe mixte din țări partenere au pus în practică, cu mult entuziasm și bucurie, lucrurile discutate în cadrul dezbaterii de dimineață. Ziua s-a încheiat în curtea școlii cu o serie de jocuri sportive propuse de elevii și profesorii din Portugalia.

    Activitățile organizate în a treia zi a mobilității Erasmus + au debutat cu atelierul de lucru ,,The Washing Machine” sub îndrumarea actriței Mihaela Murafa, o fidelă colaboratoare a școlii noastre. Exercițiul propus a avut ca scop să scoată la suprafață emoțiile și stările reale prin care trec elevii și nu de a interpreta sau juca un text. Pentru aceasta, ei s-au folosit de cateva tehnici teatrale: de asociere a emotiilor cu altele similare trăite în viața proprie sau de a se pune într-o situație data și de a lăsa emoția să se manifeste de la sine. A urmat o scurtă diseminare a mobilității din Portugalia, din martie 2020, în care s-au depănat amintiri și s-au urmărit filme ale activităților. În a doua parte a zilei a urmat un alt atelier,  ,,Master Chef in the classroom”, în cadrul căruia echipe mixte din țările participante au încercat creionarea portretului profesorului fantastic. Rezultatele finale au uimit prin creativitate, optimism și organizare a ideilor. Ziua s-a încheiat cu o serie de jocuri sportive extrem de interesante propuse de echipa din Polonia.

    Soare, zâmbete, prieteni dragi, aer rece, muzică, ghid entuziast și peisaje superbe- ingredientele perfecte pentru o zi minunată alături de partenerii Erasmus + !

    În ultima zi a mobilității Erasmus +, echipele implicate în proiect au făcut cunoștință cu personajele fantastice din basmul ,,Harap Alb” și s-au întrecut în a le descoperi trăsăturile. Măștile și conceptul aparțin actriței Mihaela Murafa, colaboratoare a școlii în diferite proiecte. A fost o activitate antrenantă și amuzantă în care echipele țărilor participante au avut multe provocări dificile și complexe pentru a descoperi personajul de sub fiecare mască.

    Festivitatea de decernare a certificatelor de participare din cadrul proiectului ,,BULLYING-NOT IN MY SCHOOL!” s-a transformat într-un moment în care bucuria și prietenia copiilor  a depășit toate granițele! Dansurile, degustarea felurilor de mâncare traditională, costumele populare și zâmbetele tuturor au creat o atmosferă pe care nu o vom putea uita prea curând!