ECO-SCHOOLS / ECO-ȘCOALA

ECO-ȘCOALA 2024-2025

Pe 5 octombrie 2024, într-un cadru festiv, la București, Școala noastră a fost premiată cu distincția de Eco Școala, în cadrul Seminarului organizat de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie.
Toate distincțiile primite, atât de către colectivul școlii cât și de către colectivele celor două grădinițe(structuri ale școlii noastre), se datorează tuturor activităților eco derulate în ultimii doi ani.
Steagul Verde pana in anul 2026, Certificatul Eco-Școala, premiul al III-lea la Concursul Național “Cel mai original Jurnal ECO”, mențiune la Concursul Național “ECO-SITE”, mențiune la Concursul Național ,,Scrisoare către draga mea planetă”

 

 

 

ECO-ȘCOALA 2023-2024

 

CCDG eco scoala

Nivelul internațional:

        Eco-Schools este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, în anul 2018, 68 de ţări au implementat Programul mondial ECO-SCHOOLS. Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană, UNESCO şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).

          Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în  găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Ȋn anul 2018 au participat 59 000 de şcoli din lume, din care 17 916 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde. Un număr de 19 800 465 de copiii şi tineripeste 1 400 000 de cadre didactice dezvoltă acest program în lumea întreagă.

 

 Nivelul național:

          În Romania, Programul Eco-Scoala a debutat în anul 1999 cu doar 5 şcoli pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unităţi şcolare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, în calitate de membru cu drepturi depline al FEE. De-a lungul timpului, circa 850 de unităţi şcolare (grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii, grupuri şcolare, şcoli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul, la finalul anului şcolar 2019/2020 fiind active un număr de 277.

 

 Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza” Bacău

  • 2007 – anul în care școala a intrat în program;
    • Coordonator: prof. Floarea Popa (2007-2011)
  • 2010 – evaluare, obținerea Steagului Verde și statutul de Eco – Școală;
  • 2012, 2014, 2016, 2018, 2020, 2022 – reevaluare, obținerea Steagului Verde și statutul de Eco – Școală
    • Coordonator: prof. Floarea Popa și prof. Jana Rugină (2011-2014)
    • Coordonator: prof. Jana Rugină și prof. înv. primar Mariana Vrăjmașu (2014-2018)
    • Coordonator: prof. Ioana Andrei și prof. înv. primar Mariana Vrăjmașu (2018-2022)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ECO-ȘCOALA 2022-2023

 Proiectul ESPACE 2023 (Eco-Schools Project Advancing CircularEconomy) este parte a programului internațional de educație pentru mediu Eco – Școala.

Proiectul își propune 17 obiective de dezvoltare durabilă pe tema avansării economiei circulare, a educației pentru mediu si conștientizării cu privire la preocupările de dezvoltare durabilă în școli. Astfel, 12 unități școlare sunt implicate în proiect, pentru ca elevii de 12-16 ani să deslușească, pe parcursul a 9 lecții, cum să identifice problemele de mediu, cum să elaboreze un plan de acțiune care să aibă ca rezultat îmbunătățiri durabile și pe termen lung ale mediului.

 

IMPRESII ALE MEMBRILOR COMITETULUI ECO

 

Ioana– membru Comitetul Eco

            Cred că minimul pe care omul îl poate oferi naturii pentru toate bogățiile pe care i le pune la dispoziție este respectul, datoria sa fiind de a încerca măcar să salveze ceea ce generațiile trecute au distrus și să învețe din greșelile lor. Iar modul cel mai bun este de a învăța copiii încă de la o vârstă fragedă ce înseamnă un stil de viață eco și pot spune că datorită Programului Eco-Schools, desfășurat de-a lungul anilor în Școala Gimnaziala “Al. I. Cuza”, am avut parte de această educație și am început să reciclez și să privesc deșeurile ca pe un puzzle, fiecare piesă având locul ei, iar acesta odată nerespectat dăunând mediului înconjurător. De aceea, colectarea de maculatură, baterii, doze, activitățile în care am făcut diverse machete din deșeuri sau chiar și concursurile de modă în care a trebuit să prezentăm obiecte vestimentare confecționate de noi din materiale reciclabile, mi-au arătat că în spatele oricărei mișcări mari stau lucrurile mici, că fiecare kilogram de maculatură poate salva un copac.
            Totodată, mi-au deschis ochii și m-au învățat de la o vârstă fragedă că modul în care tratăm planeta va avea un impact puternic nu numai asupra noastră, cât și asupra generațiilor următoare.
            Așadar, puținul efort pe care îl depunem în salvarea planetei contează enorm și în timp devine o plăcere, care treptat se va transforma în rutină și va face parte din viața noastră.

 

Madeleine – membru Comitetul ECO

         Școala noastră se face remarcată în fiecare an prin nenumăratele activități eco desfășurate în cadrul Programului mondial Eco-Schools, la care participă elevii, dând dovadă de responsabilitate, iubire pentru natură, reușind să-și dezvolte capacitățile fizice și intelectuale. Totodată, fiecare clasă reprezintă o colectivitate unită, care reușește de fiecare dată să se implice deplin în activitățile propuse de școală pentru îngrijirea și ocrotirea mediului înconjurător. Sunt multe activități la care am participat cu o deosebită plăcere, dar cel mai mult aș vrea să menționez acțiunea de strângere a deșeurilor din curtea școlii. A fost o acțiune la care am participat cu toții. A fost pe placul tuturor, un moment în care am fost cu adevărat uniți și determinați să ajutăm la ocrotirea și îmbunătățirea mediului înconjurător.
          De asemenea, în școală avem Panoul Eco care cuprinde multe instrucțiuni despre modul cum am putea  conserva și păstra mediul curat.
          Pot spune că sunt mândră de fiecare activitate la care am participat și de faptul că fac parte dintr-o școală cu statut ECO.

Protejează mediul și vei avea o viață curată!